CLAVIQ

Dokumentární film polického režiséra Martina Hrnčíře ukazuje „odvrácenou stranu světa“. Claviq je hudebník závislý na lécích na psaní a alkoholu. Záběry ukazují bezútěšnost světa závislosti v ostrém kontrastu s barvami světa hudebních klubů. Ale divák se nemůže posléze zbavit pocitu, že i tato barevnost je jen hraná a že i za ní může skrývat černobílý svět bezútěšného tápání. Stejně jako se nedokáže zbavit pocitu, že Claviq ve snaze najít svou osobní svobodu „přestřelil“ a vytvořil si svůj svět – bez ohledu na okolí a bezohledný k okolí. A že ho tento stav vlastně baví.
Surovost pohledu po skončení filmu ukázala i debata jak s autorem, tak i s Claviqem, který bez emocí popisoval svou pouť závislostí, jako kdyby nezúčastněně mluvil o včerejším počasí. Dokumentu emoce v žádném případě nescházejí, ale v osobním projevu na sobě nedal hudebník znát emoci žádnou. A to je vlastně asi ten nejděsivější znak závislosti: ztráta emocí a empatie.
Film vznikl jako bakalářská práce Martina Hrnčíře a nebojí se ukázat zmiňovanou „odvrácenou stranu světa“, tedy světa stále aktuálního společenského problému závislosti.
Promítání podpořili Jana a Karel Křepelkovi a spolek Apeiron.

14516320_738778732927887_6930102473586502652_n

14591799_738778772927883_6972878555986910556_n14572223_738778669594560_7483953155961119770_n