Křest knihy Zpověď počátku tisíciletí

V pátek 18. 11. v 18 hodin a 11 minut se uskuteční na sále Hasičárny křest knihy polického autora Pavla Frydrycha „Zpověď počátku tisíciletí“, který připravily Spolek Apeiron a Ústeckoorlické nakladatelství Oftis.

14560116_742315182574242_1617322031834050709_o

O povídkové sbírce napsal spisovatel a editor literárního čtvrtletníku Kruh Milan Dušek: „V roce 2010 Pavel Frydrych vydal knihu pod názvem ‚Poznámky k surrealistickému autoportrétu‘, kde mapuje doposud nejhorší úsek svého života a snaží se s ním myšlenkově vyrovnat. V povídkách ‚Zpověď počátku tisíciletí‘ evidentně postoupil ve své tvorbě dál, v popředí jeho zájmu už není pouze jeho já, ale více se soustřeďuje na své okolí, více se věnuje lidem, pro které píše. Soubor povídek uvádí básní v próze, kde vzdává hold Karlu Čapkovi a Franzi Kafkovi. Jeho povídky, včetně těch mikro, prokládané citáty z autorů, kteří mají k zvoleným tématům co říci, se výrazně odlišují od toho, co je v současné době psáno. Přímo srší skutečným životem a jsou plné napětí. Autor k tomu skromně poznamenává: Nehledám, ač nepřestávám nacházet.
‚Zpověď počátku tisíciletí‘ nepatří mezi knihy, k nimž autor sedne a napíše souvislý příběh. Zde je příběhů nepočítaně. Jde o text neuspěchaný, mnohavrstevný, podnětný pro jiné autory i samotné čtenáře, o jakýsi svěží vítr v současné české literatuře. Bezesporu vychází ze zájmu o problémy dnešní doby a v neposlední řadě svědčí o autorově trpělivosti. Dovedu si představit ty měsíce a roky, které nad texty strávil. I v tomhle je jeho kniha jedinečná.“
Při křtu zazní ukázky z povídek v podání polického herce Zdeňka Zeleného a hudebně jej doprovodí písničkářka a herečka Divadla Ypsilon Jana Šteflíčková.

14590290_738788279593599_2203983593568627661_n