MARTINA TRCHOVÁ & TRIO

Patrik Henel – kytary
Radomír Polívka – kontrabas
Petr Chlouba – bicí
Na začátku srpna loňského roku vystoupila Martina Trchová v duu společně s Patrikem Henelem v Šonově v rámci Festivalu písničkářů. Vrací se tedy na ne úplně neznámá místa, ale vrací se ve větší sestavě, která dodává naprosto jinou barevnost jejímu neopakovatelnému hlasu a snad místy ještě magičtější vyznění textů. Po vydání desky „Takhle ve mně vyjou vlci“ v roce 2010 napsal Antonín Kocábek, že texty lze napoprvé těžko vnímat, „zpěvačka je chrlí s hiphopovou kadencí schopného rappera. Nechybí jí dar vystavět lyrickou výpověď a zjevný tu je i prvek protestu a rebelské vzpoury proti všednodennosti. […] Opakovaně dokumentuje odvahu hledání místa v současnosti i pokus o pojmenování toho, co autorku obklopuje a rozčiluje. A právě ona nejednoznačnost, jasně přiznaná přirozená nejistota, zda je zrovna tahle cesta ta správná, ji přiřazuje k těm nejlepším.“ Kvalita hudebního projevu kapely není nijak omezena „nejistotou“ nebo „hledáním“. Naopak, jak poznamenává Ondřej Bezr: „Její nejistota je postojem vnímavého člověka, který ví, že ne všechno se ve světě jeví takové, jaké to ve skutečnosti je. A že je ideální se (k) tomu postavit bez póz.“

Hudba Martiny Trchové & tria se pohybuje na pomezí žánrů, kde sice stále ještě převládá folkové jádro, ale nabízí i polohy výrazně šansonové nebo ovlivněné jazzem.

Kapela existuje od roku 2009 (do loňského roku jako „trio“ se stále častějším přesahem ke kvartetu) a v roce 2010 vydala kritiky ceněné CD „Takhle ve mně vyjou vlci“. Martina Trchová & trio koncertuje po celé České republice a stále častěji „zajíždí“ i na Slovensko.

koncert

Martina Trchová & trio, Jazzdock, Praha, 28. 1. 2014 (foto: Sara Costa )